Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Παιδίατρος: Καθημερινή υγιεινή

Γράφει παιδίατρος Θεσσαλονίκης από το Doctoranytime

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα δημιουργικότητα. Όμως μέσα από τις δραστηριότητες τους, έρχονται σε επαφή με μικρόβια που απειλούν την υγεία τους. Η καθημερινή υγιεινή είναι μια συνήθεια σημαντική.


Δώστε τους ερεθίσματα

Πολλές φορές περιορίζουμε τα παιδιά μας από διάφορες δραστηριότητες γιατί θεωρούμε ότι τα προστατεύουμε καλύτερα. Από την άλλη πλευρά όμως, περιορίζουμε και την ανάγκη τους για εξερεύνηση και παιχνίδι. Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά την προτροπή να παίξουν ελεύθερα και γενικά να ασχοληθούν με ότι τους ευχαριστεί χωρίς το φόβο να λερωθούν.
Εξάλλου τώρα με τα νέα μαντηλάκια τα χέρια των παιδιών μπορούν να είναι κάθε στιγμή της ημέρας καθαρά. Ένα παιδί έχει ανάγκη το ποδήλατο, το κυνηγητό και όλα όσα θα το κάνουν κοινωνικό και δημιουργικό. Μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους κάνουν νέους φίλους και περνούν ωραίες στιγμές.
Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά πως πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητά τους, από μικρή ηλικία. Το ζητούμενο είναι να τους διδάξουμε τις σωστές συνήθειες καθημερινής υγιεινής, και να αισθανθούν πόσο ωραία είναι να είσαι καθαρός

Η καθαριότητα των χεριών

Συνήθως όλα από εδώ ξεκινούν.Τα χέρια μας είναι τα πρώτα που έρχονται σε επαφή με πολλά από τα μικρόβια. Το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε δραστηριότητα και ειδικά πριν και μετά το φαγητό είναι απαραίτητο. Βέβαια η καθαριότητα των χεριών δεν είναι το κύριο μέλημα των παιδιών.
Μια ασφαλής λύση για τους γονείς είναι τα υγρά μαντηλάκια. Σε αντίθεση με τα κοινά υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια είναι τα μόνα με φυσικό αντισηπτικό. Τα υγρά μαντηλάκια είναι εξαιρετικά πρακτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα από ένα παιδί, όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι κοντά.

Καθαρισμός προσώπου

Αν μάθουμε στα παιδιά πως το πρόσωπό μας είναι ουσιαστικά ο καθρέφτης μας, θα τα πείσουμε πως πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα. Ο καθημερινός καθαρισμός απομακρύνει τους ρύπους και τη σκόνη από το τρυφερό παιδικό δέρμα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα σπυράκια της εφηβείας παραμονεύουν.

Ντους το νέο παιχνίδι των παιδιών

Πολλές φορές τα παιδιά δεν αγαπούν το νερό. Αν όμως μετατρέψουμε την ώρα του μπάνιου σε παιχνίδι, όλα μπορούν να γίνουν ευκολότερα. Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά τις αφορμές ώστε το καθημερινό ντους να μπει στο ημερήσιο τους πρόγραμμα

Περισσότερα για παιδίατρους εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου